Lenenuitgelicht

Denkt u erover na een lening af te sluiten? Dan is het belangrijk dat u dat bewust en verantwoord doet. En dat u weet welke mogelijkheden er zijn. Wist u dat een telefoonabonnement met een smartphone ook een vorm van lenen is? Net zoals roodstaan of het betalen van een product in termijnen via een webshop?

In de animaties hieronder leggen we kort uit waar u bij het aangaan van een lening op moet letten en welke verplichtingen u met het nemen van een lening aangaat. Meer informatie over de verschillende leenvormen vindt u onder de animaties.

Uitleg leenvormen

Weet u nog niet welke leenvorm u moet kiezen? Begrijpelijk, want er zijn vele mogelijkheden. Belangrijk is dat u bij een lening – ook wel ‘krediet’ genoemd – altijd een vorm kiest die bij u én bij het leendoel past. Bedenk ook hoeveel u wilt lenen. Of u een lening wilt met vaste of variabele rente. Met of zonder advies. Op basis van uw wensen kiest u vervolgens de meest geschikte vorm.

Wij helpen u graag op weg. De informatie hieronder geeft u snel inzicht in de verschillende soorten leningen. Voor uitgebreide informatie en advies adviseren wij u contact op te nemen met een kredietverstrekker die is aangesloten bij de VFN.

De twee meest voorkomende leenvormen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Lenen uitgelicht

Welke leenvormen zijn er?

Doorlopend krediet

Stel: u wilt wat extra geld kunnen besteden aan bijvoorbeeld het kopen van nieuwe meubels voor uw huis. U kunt dan kiezen voor een doorlopend krediet. Met de kredietverstrekker spreekt u een kredietlimiet af. Binnen de limiet kunt u telkens opnieuw aflossen (terugbetalen) en weer opnemen. Heeft u bijvoorbeeld opnieuw geld nodig omdat uw wasmachine stuk is en moet worden vervangen, dan kunt u bedragen die u al heeft afgelost opnieuw opnemen. De rente is vaak lager dan bij een persoonlijke lening, maar wel variabel. Zoals de naam al zegt, heeft het doorlopend krediet geen vaste looptijd. Het bedrag dat u per maand betaalt (aan rente en aflossing) staat niet altijd vast.

Persoonlijke lening

Als u van tevoren precies weet hoeveel geld u nodig heeft, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of een ander product, is een persoonlijke lening geschikt. U krijgt het leenbedrag in één keer op uw betaalrekening en betaalt het binnen een afgesproken periode terug. Afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw worden opgenomen. De looptijd staat vast, net als de rente en het bedrag dat u maandelijks betaalt. U weet dus precies waar u aan toe bent.