Bewust lenen: waar moet u op letten?

Bewust lenen betekent dat u uw lening goed afstemt op uw persoonlijke situatie.

Is lenen de beste oplossing?

Uw leenkeuze heeft gevolgen voor de toekomst. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de verschillende mogelijkheden. Is een lening wel de beste oplossing? Is er voldoende ruimte voor een lening?

Sparen is goedkoper dan lenen

Over het algemeen is het goedkoper om iets te kopen met gespaard geld dan met geleend geld. Het is goed om na te denken wat de levensduur is van de aankoop waarvoor u wilt lenen. Hoe lang na afloop van uw vakantie wilt u hier nog voor betalen?

Soms kan een bepaalde aankoop niet worden uitgesteld. In dat geval kan lenen een uitkomst bieden.

Lenen biedt een uitkomst:

 • als u geen spaargeld heeft.
 • als u al een ander doel heeft voor uw spaargeld.
 • als u de uitgave niet wilt of kunt uitstellen.
 • als alternatief voor een tweede hypotheek.

Wanneer is het een goed idee om te lenen?

 • Als u het geleende geld NIET gebruikt om andere gaten te vullen.
 • Als u geen betalingsachterstanden heeft.
 • Als het nog steeds mogelijk is voor u om maandelijks iets te sparen voor onvoorziene uitgaven.
 • Als u een plan heeft om het geleend bedrag makkelijk af te lossen.
 • Als u niet impulsief besluit om een lening aan te gaan.

Is het bij financiële problemen een oplossing om geld te lenen?

 • Dat hangt af van de reden van het financieel tekort.
 • Komt het doordat alles wordt uitgeven zonder iets opzij te zetten?
 • Geeft u meer uit dan dat er binnenkomt?
 • En als u spaart, hebben onverwachte grote uitgaven het spaargeld opgeslokt?

Overzicht

Weet u niet altijd waar uw geld blijft? Zet dat dan eerst op een rijtje. Zo ziet u welke ruimte u hebt om een lening terug te betalen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een huishoudboekje. Ga niet tot het uiterste, want uw uitgaven zullen waarschijnlijk niet veranderen als u een lening hebt afgesloten. Op de website van het Nibud vindt u meer tips over inzicht in uw geldzaken.

Zorg dat de lening past bij uw aankoop

Als u inderdaad kunt en wilt lenen, zoek dan een lening die past bij de aankoop waar u voor wilt lenen.

Lenen voor een auto? 

Zorg er voor dat de lening is afgelost voordat u weer aan een andere auto toe bent. Dit kunt u het beste doen met een aflopend krediet (eventueel met een slottermijn) of met een huurkoop.

Lenen om even minder krap te zitten?

Als u af en toe geld te kort komt en van uzelf weet dat u de discipline hebt om uitgaven in de hand te houden, dan kunt u een doorlopend krediet nemen. Een handig reservepotje en goedkoper dan roodstaan op uw betaalrekening.

Lenen voor het verbeteren van uw woning?

Wilt u een nieuwe keuken hebben, dan kan de looptijd van de lening lang zijn. U kunt overwegen een lening met hypothecaire dekking af te sluiten. De rente is lager dan bij een consumptief krediet en een langere looptijd is in dit geval verantwoord.

Meer informatie over de verschillende productvormen vindt u bij uitleg leenvormen.

Let op de voorwaarden

Neem de tijd om te weten waar u aan toe bent. Controleer of het aanbod bij uw situatie past en lees de voorwaarden. De VFN leden hebben deze informatie in begrijpelijke taal geschreven.

Let op de rente, looptijd en kosten

Ga altijd na wat de (vaste?) rente, looptijd en de totale kosten zijn van de aangeboden lening. De ‘vanaf’ rente in de advertentie geldt namelijk niet in iedere situatie. En de aangeboden lage rente is soms een tijdelijk aanbod en kan na enkele maanden stijgen.

Een lage rente is niet altijd goedkoper

Een lagere rente betekent niet automatisch lagere kosten. Als er niet of nauwelijks wordt afgelost, kunt u uiteindelijk meer geld kwijt zijn dan bij een hogere rente met een snellere aflossing.

Aanvullende verzekeringen

Vaak worden bij consumptieve kredieten ook aanvullende verzekeringen verkocht die dekking geven bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dit soort verzekeringen worden niet altijd door kredietverstrekkers geëist, maar kunnen soms wel verstandig zijn. Als zulke verzekeringen worden aangeboden, informeer dan bij uw tussenpersoon wat er nog meer voor mogelijkheden zijn. En bedenk goed of u die verzekeringen wel wilt hebben.