Verhuurders van zonnepanelen met koopoptie worden mogelijk gezien als consumptief kredietverstrekkers

Vorige week heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aankondiging gedaan over de mogelijke vergunningsplicht voor bedrijven die zonnepanelen verhuren met een koopoptie. Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van consumptief krediet zoals bedoeld in de Wet op het Financieel Toezicht.

Hoewel niet alle leaseconstructies onder de definitie van huurkoop vallen, zullen energieleveranciers en gespecialiseerde marktpartijen hun aanbod moeten herzien. Zij bieden namelijk financial lease-opties aan zonder formele huurkoop, maar geven wel de mogelijkheid tot koop aan het einde van het contract. Momenteel is nog onduidelijk hoe streng de AFM zal handhaven op deze constructies.

De VFN acht dit een positieve ontwikkeling voor de consumentenbescherming in de Nederlandse markt. Doordat deze leenconstructies door de aankondiging van de AFM onder de Wet op het Financieel Toezicht vallen, zullen marktpartijen op vlak van informatievoorziening, inkomsten- en lastenverificatie en regelingen bij betalingsachterstanden aansluiten bij de kwaliteitseisen die gelden voor consumptief kredietverstrekkers. Dit levert ook voordelen op voor de marktpartijen zelf; zij kunnen meedoen in een veilige en gereguleerde markt, waarbij steeds meer ruimte is voor consumenten om kredieten af te sluiten voor energiebesparende maatregelen in de eigen woning.

De herziene leennormen die per 19 november van kracht worden, introduceren extra leenmogelijkheden voor huiseigenaren die willen investeren in verduurzaming. Met deze verduurzamingslening kunnen huizenbezitters eenvoudig middelgrote investeringen financieren, zoals zonnepanelen of hybride warmtepompen, zonder de relatief hoge transactiekosten van een hypothecaire lening. Dit is vooral voordelig voor mensen die hun huis willen verduurzamen zonder te wachten op een verhuizing of grote verbouwing.